- Arkiv ByaNytt (från jan 2008 till mars 2012, både som pdf och ppt)



 

Nyheter

 

- Fredsfest

För bilder på framträdanden under Nepalfesten 2012 som avslutade en FN-vecka i skolan som återkommer varje år, klicka här

För att se NSD artikel, klicka här.

- En Servicepunkt har öppnats i Harads

Här får Du hjälp med blanketter och kontakt med kommun och myndigheter.
Lån av dator, Internet, telefon. Hjälp med kopiering, skanning och utskrifter.
Turistinformation.
Du kan även boka bagarstugan och Edeborg på Servicepunkten.
Öppet: Måndag – Fredag kl 10.00 - 14.00
0928-560 02

servicepunkt@hotmail.se

 

- Projekt inom EDEK (Edefors Ekonomisk Förening)

- Stugor i norr – Samlad uthyrning av stugor i Bodens och Älvsbyns kommuner med säte i Harads. Inventering pågår. Kontaktperson Eva Zetterström som du når via EDEK-kontoret.

- Skogens möjligheter – Skogstjänster i samarbete med nysvenskar och lokala skogsägare. Sju deltagare från Bodens och Älvsbyns kommuner utbildas i grundläggande skogskunskap, röjsåg, motorsåg och svenskt skogs- arbete i samarbete med Skogsstyrelsen. Projektets säte ska vara i Harads.

- Sommarbutik med lokala produkter – Del av EDEK:s lokaler ska saluföra närproducerade hantverk och livsmedel i sommar. För mer info ring Maggan eller Kåre, 070-590 51 92 eller 070-590 50 92.

- Upplevelsestig – En skogsslinga planeras att knytas samman med en strandpromenad. Vandringsleden
ska ha stickspår till byn, campingen och Treehotel. Projektansökan och samråd med markägare är på
gång genom Annika Berggren.

- Provkök – Uppgraderas nu i samarbete med Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen och Bodens kommun för produktion av provserier. Intresse finns både från lokala och inflyttningsföretag.

- Utveckling av Laxholmen – En ny laxmina i autentisk stil och en 12 meter lång informationsperrong byggs vid Laxholmen. En historisk skrift om hela området och karta med information är framtagen.
Ansvarig: Hem- bygdsföreningen genom ett Spiraprojekt.

- Små skolor i utveckling – Harads skola är en av 12 skolor från hela landet som deltar i detta projekt som syftar till att ta fram pedagogiska metoder kopplade till IT och därigenom bli mer ekonomiskt effektiva. Projektet är treårigt och det är glädjande att kommunen med kommunalråden och BUN i spetsen har valt att stöt- ta detta, som tydligt anger att skolan ska vara ett nav för bygdens utveckling.

- Fiskeprojekt Flarkån – En ny ansökan om finansiering av en fortsättning av arbetet med att utveckla Flarkån är gjord. Möjligheterna ser positiva ut, men definitivt svar väntas under hösten.

- Skördemarknad – Förra årets uppskattade skördemarknad återupptas i år igen.

 

- Högstadiet i Harads hotat

Bodens Kommun har lagt fram fyra alternativ på förslag hur de ska lägga ner skolor och flytta skolelever inom kommunen. I alla fyra förslagen läggs Harads högstadium ner. Barnen i Svartlå har hittills gått 7:an till 9:an i Harads, 1,5 mil från Svartlå, men kommer om Harads högstadium läggs ner att hänvisastill antingen Sandenskolan i centrala Boden (3,5 mil bort) eller t.o.m. Brönjaskolan i Sävast (4,2 mil bort!). SSEK (Svartlå Sandträsk Ekonomisk förening) som driver bl.a. Tankeborgen - Svartlå Fria i Svartlå med barn från förskola till åk 6 har redan börjat protestera och och fundera på alternativ.

Klicka här för att se artikel i Norrbottens Kuriren.

Klicka här för att komma till Boden Kommuns förslag.

 

- Företagshotellet Tanken är till salu!

Svartlå Sandträsk Ekonomiska Förening (SSEK) arbetar vidare mot nya mål och därför säljer vi vårt affärskoncept ”Företagshotellet Tanken med fastighet”
I dagsläget finns hyresavtal med ett antal företag/föreningar

Huset är renoverat, bland annat:
- Installerat pellets panna med bulkförråd
- Målat snickerier, målat väggar och tak
- tapetserat kontor, bytt flertalet golv

- sprutlackerat köksluckor ,
- renoverat fönster, målat grunden.
- grusat uppfart och parkering

För mer information samt prisnivå hör av er till SSEK:
Jan Öhrvall 070-395 40 20

 

- SSEK har skaffat en egen galleria på nätet!

Om du funderar på att handla via internet så kolla först om den affären finns på Sponsorhuset via SSEK, för då får SSEK pengar för att Ni handlar där. Det kostar lika mycket att handla via Sponsorhuset som att gå direkt till affären på internet.

Affärer som finns är bl.a Lindex, Jack & Jones, CDON, Bonprix, Linus & Lotta, Ellos, Haléns, LensWay, InkClub, Ving, Scandic Hotels, Choice Hotels, Homeenter, Sporttema och många fler...

Adressen till SSEKs galleria är: http://www.sponsorhuset.se/svartlaekonmisk

 

- Invigning av företagshotellet Tanken

Den 25 februari kl 12.00 - 15.00 är det invigning av företagshotellet Tanken mitt i byn, mitt emot skolan Tankeborgen - Svartlå Fria. Företagshotellet invigs av näringslivschefen Jeanette Nilsson och det blir även en föreställning av skolans barn. Fram till kl 15.00 är det också öppet hus för alla som är nyfikna att se hur det ser ut innuti företagshotellet.

Kl 19.00 - 21.00 samma dag kommer Sparbanken Nord och dataföretaget Emilson att hålla information för alla som är intresserade. Det är gratis och skolan kommer att sälja fika mellan de två informationspassen.

Näringslivschef Jeanette Nilsson vid sin nygjorda snöängel utanför företagshotellet Tanken

- Årsmöte & byakonferens 27 februari i Svartlå

Bodens Landsbygdsråd och näringslivsförvaltningen i Boden inbjuder byautvecklingsgrupper och politiker i kommunen till årsmöte och byakonferens. För mer info, klicka här

. Ny bloggare

Svartlå har fått en alldeles egen bloggare! Siri Pekkari kommer att skriva i bloggen ca en gång per vecka och alla är välkomna att läsa och kommentera. http://liveti.svartla.se/

I Svartlå bloggar även Vivianne Forsmark om det som händer i byn samt om sitt stenhantverk och blommor på bloggen: http://hantverkivilla16.blogspot.com

- Vintervecka i Edefors 20 - 28 februari

Kolla efter affischer och lappar i brevlådan för information om allt spännande som kommer att hända i Svartlå, Storklinten och Harads.

- Vinnaren i Tipsrundan

Under Skördefesten hade Svartlå ett par tävlingar i sin kyrkstuga och tält. Tipsrundan med fem st 1-x-2 frågor var populär bland besökarna, men bara tre hade alla rätt. Bland dem lottades 1:a, 2:a och 3:a. Bland de som hade fyra rätt lottades det fram en 4:a och en 5:a. Klicka här för att se namnen på vinnarna och vad de vann samt frågorna och svaren.

- Vinnaren i Ballongtävlingen

Under Skördefesten hade Svartlå ett par tävlingar i sin kyrkstuga. En av dem var att måla en ballong som hyllade Svartlå på något sätt. Tävlingen är nu avgjord och vinnaren av ett dagsliftkort i Storklinten är Vanja Backebjörk. Grattis!

För att se den vinnande ballongen, klicka här.

- Årets By

Byaföreningens ordförande Bo Jakobsson tillsammans med Tankeborgen - Svartlå Frias rektor Berit Öhrvall tog emot priset för Årets By på Skördefesten

På Skördefesten i Boden den 28 - 30 augusti kommer Svartlå att utses till Årets by i Bodens kommun. Mycket tack vare den enorma initiativkraft och energi som finns i byn som har resulterat i friskolan Tankeborgen och det uppstartande företagshotellet Tanken, men även för all aktivitet i de olika ideella föreningarna och i Svartlås många företag.

Svartlå kommer att ha en egen kyrkstuga i år på Skördefesten och där kommer det att finnas information om byn, dess företag och föreningar, hus till salu, historiska bilder och försäljning från lokala företag. Alla i Svartlå är välkomna att vara med i stugan, så hör av er till någon i Marknadsföringsgruppen om ni vill stå i stugan under dagarna, sälja era produkter, göra reklam för ert företag eller något annat. Klicka här för kontaktinfo.

- Företagshotellet Tanken

I våras utlyste vi en tävling om att hitta ett passande namn på Svartlås företagshotell. Vi fick många bra förslag och slutligen efter röstning blev
det klart att huset skall heta Tanken. Vi planerar att montera en fasadskylt på huset med texten Företagshotellet TANKEN och namnet på alla företag
som finns inrymda i huset.
Den lyckliga vinnaren av tävlingen blev Jennie Nilede och vi tackar för alla fina förslag som vi fått!


Vad gäller upprustning och iordningställande av huset kan vi nu äntligen sätta fart. Vi har presenterat vår idé om företagshotell i Svartlå för kommunens näringslivschef och näringslivssekreterare och fått bra respons och hjälp
till ansökan om landsbygdsstöd. Ansökan är ställd till Länsstyrelsen och normalt tar ansökningsförfarandet några veckor. Nu är det semestertider och därför har handläggningstiden blivit något längre än normalt. Nu har vi fått ett skriftligt
igångsättningstillstånd vilket innebär att vi kan starta renoveringen utan att vi riskerar avslag på vår ansökan.


I huset kan minst sju arbetsplatser inrymmas och en del av lokalytorna ska fungera som gemensamma ytor som exempelvis kök, matrum, dusch och toa. Många har förstått de många fördelarna med att etablera ett kontor i företagshotellet Tanken. Detta på grund av närheten till skolan, dagis och fritids, närheten till lunchrestaurang och nedsättningen av egenavgifter med tio procentenheter inom Edefors församling. Vi har i dagsläget många förfrågningar om kontorslokaler och vi ser fram mot att fylla huset under senhösten.

/Jan Ö. SSEK

- Flora och Fauna påbörjade

Nu har avdelningarna här på hemsidan som kallas flora och fauna påbörjats. Ni fär gärna komma med komplaterande text eller bilder så fyller vi på tillsammans. Skicka till: jennie@jepix.se

- Nu även www.svartla.se

Efter att ha haft adressen www.svartla.nu i många år så tillkommer nu även adressen www.svartla.se De flesta söker allra först på .se om de inte vet en webadress och det är en enklare och mer naturlig adress för en by i Sverige. I ett år framöver kommer båda adresserna att fungera, men sen övergår vi helt till www.svartla.se Så ändra gärna era bokmärken redan nu.

- Tankeborgen GÖR ETT FÖRSÖK MED LUNCHSERVERING!
Nu kan du köpa lunch från Tankeborgens kök.
Lunchkuponger finns hos Gun i köket för 50 kr.
Servering 11.00 – 12.00 måndag till fredag
Ring för beställning senast fredag vecka innan, tel. 0928 - 103 47

- Intressant om landsbygdsarbete i Gunnarsbyn

Det var föreläsare från Häggdånger som var i Gunnarsbyn 4 oktober och föreläste om deras arbete för inflyttning.Om ni vill läsa mer:  
Länken: http://www.haggdanger.se/

- Svartlå Presstjänst på väg att starta upp

En idé som kommit upp för att marknadsföra Svartlå by är att marknadsföringsgruppen ska tillhandahålla en presstjänst med små pressmedddelanden om vad som händer i Svartlå på denna hemsida. Även gratis bilder för pressen att använda om de vill när det är relevant för meddelandet.

Har ni tips på saker med en bra rolig vinkel till tidningarna så mejla dessa tips till Anna Bergström på anna@nordskribenten.nu

- Invigning av friskolan Tankeborgen

Den 25 augusti startar skolan för Boden kommuns alla elever och det blir startskottet för friskolan i Svartlå Tankeborgen - Svartlå Fria. Fritids och dagis verksamheten har varit igång sen 1 augusti.

- Svartlådagen avlöpte väl i strålande solsken

Robert Nilsson med ko som var huvudattraktion vid Svartlådagens kobingo. Foto: Bo Jakobsson

- Kostnadsfri barnomsorg

Den 1 augusti 2008 startar Svartlå Sandträsk ekonomiska förening (SSEK) fristående förskola och fritids i Svartlå. Vi kommer att kunna erbjuda kostnadsfri barnomsorg, dvs. förskola och fritids, för barnen på Svartlå fristående skola.

Det kommer inte att vara ett krav att föräldrarna ställer upp och jobbar ideellt inom barnomsorgen men alla är givetvis välkomna att delta om intresse finns.

För att ha sina barn i barnomsorgen måste minst en familjemedlem vara medlem i SSEK, vilket kostar 500 kronor i engångsavgift.

Skicka in anmälan till förskola och fritid!

Skicka anmälan till:

SSEK
Övre Svartlå 201
961 98 Boden

Om du har några frågor så får du gärna ringa Berit Öhrvall på 070-6439984 eller 0928-41018. Besök gärna vår hemsida på www.tankeborgen.se

- Nu finns det övernattningsmöjligheter på Nornan. Det finns tre sängar som koster 100kr/natt. Se mer på Byaföreningens sida, klicka här.

- Alla gamla ByaNytt från januari 2008 och framåt kommer att vara tillgängliga på hemsidan i Arkiv ByaNytt. Klicka här för att se.